Vaarallista rakkautta jumalten saarella

Seikkailuja maailmalla -sarjan 7. teos vie Kreetalle, jota jumalten saareksi kutsutaan. Kirja on nuorten dekkari ja matkaseikkailu.

Lue lisää

Hieroglyfien salaisuus - nuorten seikkailukirja Egyptistä

Seikkailuja maailmalla -nuortenkirjasarjassa on julkaistu kuudes teos: Hieroglyfien salaisuus. Kirjan seikkailu vie Egyptiin, jossa Elsa ryhtyy selvittämään tuhansia vuosia vanhan faaraohaudan hieroglyfin arvoitusta. "Faarao Tutankhamon on kuuluisa hänen hautakammiostaan löy

Lue lisää

Nuortenkirja Kielletyn kaupungin aarre

Seikkailuja maailmalla -nuortenkirjasarjan viides teos, joka vie Kiinan Pekingiin keisariajan jalanjäljille:

Lue lisää

  

Kilimanjaron vaellus helmikuussa 2013

Tässä reissukuvauksessa kerrotaan helmikuussa 2013 toteutuneesta Kilimanjaron vaelluksesta, jolle osallistuivat mm. Matti ja Riku Uurinmäki. Nämä tekstit ovat lähinnä Matin kyhäelmiä, kuvat satunnaisesti joko Rikun tai Matin ottamia. Kirjoittajan mielipiteet, näkemykset ja kokemukset ovat tietysti subjektiivisia ja joku toinen reissussa mukana ollut on voinut kokea asiat aivan toisin.

Koko vaellusryhmä käsitti 12 osallistujaa ja suomalaisen oppaan sekä lähes neljäkymmentä henkeä käsittävän paikallisen opas- ja kantajaryhmän. Suomalaisryhmän tarkempi esittely - opasta lukuun ottamatta - jätetään tekemättä, koska ryhmäläisten julkistamisesta ei ole erikseen sovittu. Ryhmään kuului 10 miestä ja 2 naista.

Vaellusmatka oli vuorivaellusten ykkösjunailijan Aventuran suunnittelema ja järjestämä. Kilimanjaro-vaelluksen jälkeen ryhmäläisillä oli erilaisia jatkokuvioita - osa lähti rantalomalle, osa safarille ja osa sekä rantalomalle että safarille. Matin ja Rikun matkaohjelmaan kuului vuorivaelluksen jälkeen parin päivän ns. yhteinen safariosuus Manyarassa ja Ngorongoron kraatterissa sekä erikseen kahdestaan suoritettu neljän päivän safari Serengetiin. Kun tämä nettisivusto on tarkoitettu lähinnä vaelluskuvauksiin, niin rajoitumme tässä yhteydessä kuvaamaan lähinnä vain vuorivaelluksen osuutta.

Kilimanjaron vaelluksen suomalaisena matkanvetäjänä ja oppaana toimi Samuli Mansikka, jota voi perustellusti pitää nykyhetken pätevimpänä vaativien vuorivaellusten oppaana. Samulin omana haasteena on selvittää kaikki kasitonniset, joten Samuli viettää vuosittain huomattavan osan ajastaan Himalajan maisemissa - niin omilla retkillään kuin Aventuran vaellusten vetäjänä. Samulin osaamista ja pätevyyttä osoittaa, että hän lienee vienyt Kilimanjarolla aina kaikki ryhmäläisensä huipulle saakka - ja näin tapahtui nytkin.

Tarkoitus on vähitellen pätkä kerrallaan kertoa tässä jutussa Kilimanjaron vaelluksesta sillä tavoin, että se saattaa toimia jollekin samaa reissua suunnittelevalle niin valmistautumisapuna kuin uskon vahvistajana ja innoittajana.

Meidän reittinämme oli ns. Rongain reitti. Kun ei ole tarkempaa tietoa kuin tästä reitistä ja hieman Marangusta, jota tulimme alas vuorelta, niin vertailujen tekeminen on käytännössä mahdotonta. Joka tapauksessa olin ainakin itse tyytyväinen Rongain reittiin. Sehän lähtee itse asiassa vuoren Kenian puoleiselta sivulta ja automatka reitin alkupisteeseen siis tapahtuu Kenian puolelta. Rongain puoleinen sivu on ns. kuivempi puoli vuoresta eikä sade tai maaperän kosteus nytkään pahemmin häirinneet - mutta siitä myöhemmin lisää. Suosittelen siis Rongain reittiä, joskaan en voi moittia muitakaan.

Koko vuoriosuuteen käytimme seitsemän päivää: Neljä päivää ns. lähestymisnousuun, yksi  (=neljäs päivä järjestyksessä) aklimatisoitumispäivä, runsas puoli yötä varsinaiseen huiputukseen ja kaksi päivää alastuloon. Jos on saatavilla,  niin yllytän valitsemaan sellaisen matkaohjelman, johon sisältyy tuo yksi välipäivä korkeaan ilmanalaan totuttautumiseksi. Se (todennäköisesti) parantaa huomattavasti mahdollisuuksia päästä aivan huipulle saakka. Jonkinlaiseksi todisteeksi kelvannee se, että meidän ryhmäämme kuului mm. kaksi eläkeikäistä miestä, jotka molemmat onnistuivat tavoitteessaan.

Ennen matkaa Aventura järjesti ryhmälle infotilaisuuden. Enpä sattuneesta syystä itse ollut siinä mukana, mutta Heimosen Kari Aventuralta antoi informaatiota erikseen matkamessuilla. Sattumalta messuilla oli mukana myös Samuli ja Aventuran arvostettu safariopas Virtasen Pekka, joten sain kaiken mahdollisen etukäteisinfon.

Tärkeä asia vaellusta ja myös safaria ajatellen on varusteet. Niistä meillä oli käytössä Samulin laatima esimerkkiluettelo. Netistä tietysti löytyy myös muita vihjeitä. Liitän tähän sepustukseeni jossakin vaiheessa myös omat kommenttini ja kokemukseni omista varusteistani, kunhan ehdin.

Alla näkymä Kilimanjaron vuoriylängön (satulan) yli Kibon eli Kilimanjaron korkeimman huipun suuntaan. Kuvauspaikkana Mawenzin eli Kilimanjaron kakkoshuipun juuren kalliot satulan toisessa päässä. Viimeisenä lähestymispäivänä edetään satulan yli Kibon juurella olevaan (Mountain) School Hut -leiriin. Kibon juurella on myös Marangun reitin viimeinen leiripaikka Kibo Hut, jonka kautta meidänkin paluumatkamme tapahtui. Kibon yläreunaan on kuvauspaikalta linnuntietä noin 8 kilometriä, korkeuseroa on ehkä 1200-1300 metriä. Satulan pohja on noin 4300 metrissä eli n. 1400 metriä Kibon yläreunassa olevaa Gilman´s Pointia (5680 m) alempana.