Vaarallista rakkautta jumalten saarella

Seikkailuja maailmalla -sarjan 7. teos vie Kreetalle, jota jumalten saareksi kutsutaan. Kirja on nuorten dekkari ja matkaseikkailu.

Lue lisää

Hieroglyfien salaisuus - nuorten seikkailukirja Egyptistä

Seikkailuja maailmalla -nuortenkirjasarjassa on julkaistu kuudes teos: Hieroglyfien salaisuus. Kirjan seikkailu vie Egyptiin, jossa Elsa ryhtyy selvittämään tuhansia vuosia vanhan faaraohaudan hieroglyfin arvoitusta. "Faarao Tutankhamon on kuuluisa hänen hautakammiostaan löy

Lue lisää

Nuortenkirja Kielletyn kaupungin aarre

Seikkailuja maailmalla -nuortenkirjasarjan viides teos, joka vie Kiinan Pekingiin keisariajan jalanjäljille:

Lue lisää

  

Kovddosgaisi

Monilakinen Kovddosgaisi on Suomen 4. korkein tunturi (1240 m). Koko laaja massiivi on useita kilometrejä leveä ja pitkä. Kovddosgaisin massiivi täyttää koko Urtasvankan näkymän lännestä tultaessa.
Urtasjärven suunnalta kuvattuna valokuva "valehtelee": Kovddosgaisi nousee paljon jyrkemmin kuin kuvassa näyttää. Ylin rinne on pystysuora eikä siitä kannata turvallisuussyistä yrittää suoraan ylös, vaan kiertää vasemmalta.

Alarinne on tunturinummea ja terassimainen, jossa vuorottelevat jyrkähköt nousut ja tasannemaiset kohdat. Yleisesti ottaen Kovvdosgaisi kuitenkin nousee heti alhaalta lähtien melko jyrkästi - paikoin on lähes siirryttävä "neliraajakulkuun".

Melko pian rinne muuttuu rakaksi ja tunturi koko yläosa "puolivälistä" alkaen on pelkkää rakkaa huippua myöten. Rinteen rakka on paikoin varsin isokivistä. Ylimmät osat ovat kuitenkin pienempää kiveä. Kävely-/vaellussauva(t) on suositeltava apuväline tasapainon säilyttämiseksi.

Myös itse laki on rakkaa, mutta muutoin helppokulkuinen. Massiivin kaakkoiskulman laki on melko kapeahko länsi-itäsuuntainen tasainen harjanne, jonka sivusta etelään putoaa jyrkästi. Myös itään harjanne katkeaa jyrkkään pudotukseen. Lakiharjanteelle on järkevintä nousta lännestä tai pohjoisesta.

>>Näkymiä Kovddosgaisilta>>